Κυριάκος Σπύρου

Rate this item
(0 votes)

Ο Κυριάκος Σπύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μόρφου (κατεχόμενη κωμόπολη στη δυτική κεντρική πεδιάδα της Κύπρου). Εκεί παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1974, όταν ο Αττίλας κατέλαβε την Μόρφου.

Από το δημοτικό σχολείο άρχισε να ζωγραφίζει. Του αρέσει να ζωγραφίζει κυρίως το Κυπριακό τοπίο και την κυπριακή ζωή. Σκοπός του ήταν να σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Ωστόσο λόγω της τουρκικής εισβολής και της προσφυγοποίησής του, δημιουργήθηκαν δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην οικογένεια και έτσι το όνειρο αυτό χάθηκε. Το 1979 τελείωσε την Στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά. Το 1983 προσλήφθηκε στην Αστυνομία. Το 1980 αρχίζει να ζωγραφίζει μετά από μια διακοπή 5 χρόνων και αρχίζει να αναζητά κανόνες στη ζωγραφική δίνοντας παράλληλα δικές του ερμηνείες στους ζωγραφικούς πίνακες. Το Κυπριακό Τοπίο και ο τρόπος ζωής είναι ανεξάντλητα ερεθίσματα που τον εμπνέουν συνεχώς να ζωγραφίζει. ΄Έμαθε, μαθαίνει για το Κυπριακό τοπίο και ζωή και έχει πολλά να μάθει και να δώσει από την επαφή και μελέτη του τοπίου αυτού. Ειδικότερα του αρέσει να ζωγραφίζει Καλοκαιρινά και Ανοιξιάτικα τοπία (χωριά, κάμπους και θάλασσα). Εκφράζεται με αμεσότητα και αλήθεια στους πίνακές του και προσπαθεί να αποδώσει το καθαρό φως του μεσογειακού και Ελληνικού τοπίου με ρεαλισμό. Αποκαλύπτει με τη δημιουργία του την νομοτέλεια της φύσης και στην προσπάθεια του αυτή αποδίδει την πραγματικότητά της.

Είναι αυτοδίδακτος και μελετά συνεχώς από βιβλία άλλων ζωγράφων ειδικότερα Κυπρίων που ασχολήθηκαν με το Κυπριακό τοπίο. ΄Έτσι δημιουργεί μία ξεχωριστή καθαρότητα και διαύγεια σε ένα χώρο όπου τα χρώματα σε ένα φως αχνό του πρωινού, σκληρό του μεσημεριού και γλυκό του απομεσήμερου, σχηματοποιούν τις επιφάνειες του καμβά του.

 

9-19 Ιουνίου, 2017 - «Ματιές στον κόσμο και στην Κύπρο»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.